Circulair bouwen bij de Titaan

In Den Haag is Constructif sinds november 2020 bezig met de transformatie van het Harting-Bank gebouw tot de Titaan, een hotspot voor start-ups en scale-ups. We voeren dit mooie project uit in opdracht van de Gemeente Den Haag. Hierbij staat circulariteit centraal, iets dat we als hoofdaannemer zowel bij de sloop als de opbouw toepassen.

Het bestaande gebouw is gevestigd aan het water op bedrijventerrein De Binckhorst en was de voormalige opslagfaciliteit van de Caballero-fabriek. De afgelopen jaren heeft Harting-Bank, een leverancier van zorghulpmiddelen, in het pand gezeten. Het ontwerp voor het nieuwe gebouw is gemaakt door Architectenbureau Braaksma & Roos. Dit ontwerp is gericht op duurzaamheid en circulariteit. Zo wordt de Titaan bijna energieneutraal (BENG) en hebben de architecten met ons meegedacht over hergebruik van bepaalde materialen.

Bij de sloop wordt namelijk slechts 70% van dit pand afgebroken, de overige 30% blijft intact en gebruiken we opnieuw. Dit is erg uniek en om de circulariteit te waarborgen, werken we met een gedetailleerde oogstlijst. Hierop staan alle materialen die we kunnen hergebruiken bij de opbouw van het gebouw. Dit omvat onder andere de aanwezige stalen binnenkozijnen, een deel van de staalconstructie van het bestaande dak en de houten vloerbalken en houten binnenkozijnen. Het staal van het dak zal ingezet worden rondom de nieuwe vide en als bar in de centrale hal. De houten balken en kozijnen worden verzaagd en komen terug als hekwerken langs vides en trappen. Op deze manier komt het circulaire karakter van het pand straks duidelijk naar voren.

Op dit moment vordert de sloop goed. Vanaf week 28 starten we met de aanhelingen van de bestaande grond en eerste verdieping. Vervolgens zullen we in week 38 starten met de opbouw van de staalconstructie. We bouwen dan onder andere een tweede verdieping op het huidige pand, brengen moderne gevelbekleding aan en plaatsen aan de waterkant vliesgevels. Naar verwachting zal de Titaan in september 2022 worden opgeleverd.