Nieuwe lift en roltrappen geplaatst in winkelcentrum zuidplein

ROTTERDAM, 26 APRIL 2021 – Vanaf januari dit jaar is Constructif bezig geweest met de ingrijpende upgrading van een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland: Winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Het Atrium, het deel waar gestart is, is in eigendom van het beursgenoteerde vastgoedfonds NSI.

Een van de meest ingrijpende constructieve aanpassingen in het Atrium is het slopen van de huidige lift en het plaatsen van een nieuwe grotere lift met een glazen ombouw. Waar de vorige lift bijvoorbeeld niet scootmobiel toegankelijk was, is de nieuwe dat wel. Dit is een van de elementen die bijdraagt aan een positieve beleving van het winkelen op Zuidplein, een van de doelstellingen van het upgradingsplan: het verbeteren van de kwaliteit, beleving en de verblijfswaarde van het winkelcentrum. Entrees, passages, pleinen, plafonds, verlichting en inrichting worden sterk verbeterd in dit plan.

Jan Elbers, projectleider vanuit aannemer Constructif vertelt: “Buiten de lift worden ook de roltrappen en het tourniquet vervangen door een groter exemplaar. Ook het plafond en alle armaturen van het Atrium worden aangepakt. Dit gebeurt allemaal in, wat we noemen, fase 1 en duurt tot aan de bouwvakvakantie 2021. Ongeveer in juni 2021 gaan we aan de slag met de volgende fasen en beginnen we met de stijgpunten. Dit zijn trappen en liften die eerst gebouwd gaan worden, zodat de vlucht- en toegangswegen geborgd zijn, voordat we met de sloop van de omloop en overloop op de tweede laag in het winkelcentrum starten. Nadat we klaar zijn met de sloop gaan we alle passages en centrale pleinen updaten. We gaan de winkelpuien, plafonds en wanden in een modern jasje gieten. Ook worden alle armaturen vervangen en komt er een nieuw en modern lichtplan. Ook worden de brandmeldinstallatie, de ontruimingsalarminstallatie en sprinklerinstallatie aangepakt en naar de norm van vandaag de dag gebracht.”

Ed Heijstee van DID Vastgoedontwikkeling: “Ik ben blij dat alle seinen voor de upgrading op groen staan. Dat is ook een compliment aan de circa 60 eigenaren. Alle neuzen staan in dezelfde richting. Nu we zijn begonnen met de werkzaamheden, kun je ter plekke zien welke kwaliteit we toevoegen.”

 

Timelapse

Bekijk hier in 50 seconden waar Constructif de afgelopen maanden aan heeft gewerkt!

 

Algemene informatie verbouwing

De upgrade van Winkelcentrum Zuidplein wordt in fasen uitgevoerd. De aannemer is Constructif uit Dordrecht en het ontwikkelmanagement is in handen van DID vastgoedontwikkeling uit Utrecht, in samenwerking met BITB projects. Naar verwachting zal een feestelijke oplevering van alle werkzaamheden rond de herfst van 2022 plaatsvinden, tegelijkertijd met de festiviteiten rond het 50-jarig bestaan van het winkelcentrum.

Winkelcentrum Zuidplein behoort met 60.000m2, ruim 160 winkels en 11,5 miljoen bezoekers in 2019 tot een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland. De ligging en bereikbaarheid is uitstekend. Naast de parkeergarages, met een gezamenlijke capaciteit van bijna 1.600 parkeerplaatsen, vormt het direct aansluitend OV knooppunt, met volgens de RET in 2030 circa 17 miljoen reizigers, een essentieel onderdeel van de specifieke positie van het winkelcentrum in Rotterdam Zuid en de regio.