Renovatie Hofplein19 Rotterdam

>Renovatie van iconisch kantoorgebouw (Shell)
>Slopen constructieve kernen
>Omzetting van beton-naar staalconstructie
>Blootleggen en afschuren beton
>1 liftschaft gesloopt en staalconstructies ter opvang vloeren aangebracht
>Alle sanitaire groepen gesloopt en opnieuw opgebouwd
>5000 m2 gevel vervangen door een elementengevel
>Torenkraan op het dak middels railconstructie op kolommen
>Volledige klimaatbeheersing vervangen
>Installaties in zicht op basis van ‘industrial look’
>Restauratie beeldbepalende trappen
>Midden in de stad, boven een tankstation
>100.000 kilo constructiestaal verwerkt ter opvang gesloopte betonconstructies


PROJECTOMSCHRIJVING
Dit iconische Shell-gebouw uit de jaren 60 is in opdracht van de huidige eigenaar volledig gerenoveerd. Daarbij diende een industriële uitstraling te worden gerealiseerd, met het comfort van nu. Extra uitdaging: het in gebruik zijnde tankstation onder het gebouw.

SAMENWERKINGSVORM
Dit project is uitgevoerd binnen een UAV 2012 aannemingsovereenkomst met een voorafgaande bouwteamfase om het project binnen het beschikbare budget haalbaar te maken. De samenwerking met gevelbouwer Blitta startte al in de tenderfase, met Constructif als hoofdaannemer. Arcadis verzorgde het projectmanagement namens opdrachtgever PPF Real Estate Holding. Duurzaamheid is geborgd via BREEAM en FSC. Middels een samenwerking met Van Draeckeburgh, gespecialiseerd in subsidie voor duurzaam bouwen, werd maximaal financieel voordeel voor het project gerealiseerd, zoals een milieu investeringsaftrek (MIA) voor de klant.

RESULTAAT
Het project vroeg om een aantal drastische ingrepen. Zo zijn de constructieve kernen aan zuid- en noordzijde voor het grootste gedeelte weg gesloopt en met zichtbare staalconstructies aangevuld voor stabiliteit. Een eyecatcher en technisch hoogstandje ineen.

Bovendien is de volledige gevel vervangen voor een elementengevel. Uit energetische overwegingen is de dichte borstwering daarbij ‘verplaatst’ naar boven. De elementengevel is door Blitta in grote delen aangeleverd, waardoor de assemblagetijd op de bouw tot een minimum beperkt bleef. De elementen zijn ingehesen met de op het dak aangebrachte torenkraan. Een unieke en snelle methode, waarbij de bouwplaats en omgeving is ontlast.

De authentieke trappenhuizen (voorzien van kunstwerken) zijn in oude glorie hersteld. Voorts is de volledige klimaatbeheersing vervangen. De nieuwe inductieunits aan het plafond van alle kantoorverdiepingen zorgen voor warme of gekoelde lucht en worden gevoed door de nieuw geïnstalleerde stadsverwarmingsinstallatie en warmtekoudeopslag (WKO) installatie. De volledige installatie is zichtbaar, en kent dus een hoog afwerkingsniveau. Tenslotte zijn de (gedateerde) sanitaire  groepen volledig weggesloopt, vloeren zijn voorzien van stalen opvangconstructies en nieuwe sanitaire groepen opnieuw opgebouwd met niet dragende scheidingswanden.

Zo creëerden we een comfortabele kantooromgeving met maximaal verhuurbare m2’s en een unieke industriële uitstraling op een centrale locatie in hartje Rotterdam ‘Where the city gets going’.

 

Martijn van den Boogaart
Projectmanager
T: 06 - 10 91 41 28
E: mboogaart@constructif.nl