Samenwerking met Stichting Het Goed

Bewust en sociaal aan de slag met hergebruik en werkgelegenheid tijdens opruimdagen

Constructif is een samenwerking aangegaan met stichting Het Goed. Voortaan is Het Goed aanwezig tijdens de opruimdagen voor bergingen die tijdelijk leeggemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld een renovatie. Ook wordt Het Goed betrokken bij de ontruimingen van woningen. Het Goed neemt de spullen mee die heel, schoon en herbruikbaar zijn. Daarnaast creërt de stichting werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

WERK MAKEN VAN HERBEGRUIK

De missie van Het Goed is werk maken van hergebruik. Dit bereiken ze door gebruikte spullen een tweede leven te geven. Alle gebruikte spullen die dagelijks bij de kringloopwarenhuizen van Het Goed binnenkomen, sorteren ze zorgvuldig. Het gaat om producten als kleding, dekens, schoenen, huisraad, meubels, fietsen, speelgoed, boeken en elektronica.

 

WERK MAKEN VAN WERKGELEGENHEID

Behalve van hergebruik van gebruikte spullen maakt Het Goed werk van werkgelegenheid. Er wordt passend werk geboden aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In de kringloopwarenhuizen kunnen zij op een laagdrempelige manier weer ervaring opdoen. Zij hebben hierdoor een grotere kans om een baan te vinden bij een regulier bedrijf. Door de speciale begeleidingsmethode heeft Het Goed de hoogste PSO-certificering ontvangen. Dat houdt in dat ze in Nederland tot de koplopers behoren op het gebied van socialer ondernemen.

 

CIJFERS STICHTING HET GOED 2018

  • Vorig jaar is 28.426 ton aan spullen ingezameld.
  • Hiervan is 83% hergebruikt.
  • Ze maakten ruim 2,1 miljoen klanten blij met 7,3 miljoen producten.
  • Ze zorgden hiermee voor 24.093 ton minder CO2-uitstoot.

 

Sandra Wierstra, stichting Het Goed

‘Alle spullen die schoon, heel en herbruikbaar zijn, halen we op of kunnen bij ons worden afgegeven. Ook staan bij de milieuparken in Vlaardingen, Schiedam en Hellevoetsluis containers van Het Goed, waar actief op gewezen wordt door de medewerkers van de afvalverzameling.

We zien dat er ieder jaar een flinke toename is van het aantal spullen dat we verzamelen van particulieren. Ook zien we een toename van het aantal bedrijven dat zich hiervoor inzet. Het initiatief van Constructif past heel goed bij hun sociale betrokkenheid.’

 

HET RESULTAAT

De eerste opruimdagen zijn georganiseerd voor de bewoners van een renovatieproject in Hendrik-Ido-Ambacht, dat wordt uitgevoerd voor Rhiant. Deze leverden 2300 kilo aan spullen op die hergebruikt kunnen worden voor Het Goed. De opruimdag en de ontruiming van de bergingen van het renovatieproject van Havensteder in Capelle aan den IJssel leverden 2100 kilo aan spullen op die hergebruikt kunnen worden. Een vruchtbare samenwerking dus, die Constructif in de toekomst verder uit gaat breiden.