Gasloos moet je niet opleggen, je moet zorgen dat mensen geen gas meer nódig hebben. Dat is de insteek van Carl-Peter Goossen, directeur/ontwerpmanager bij BouwNext groep BV. Sinds 2009 werkt hij met zijn bedrijf en de kring zelfstandige experts daaromheen met het passief huis-concept. Woningen die zo weinig warmte lekken en zoveel zon binnenlaten, dat je ‘s winters niet of nauwelijks hoeft te stoken. Met dit concept en dankzij de integrale aanpak en langetermijnvisie die BouwNext voorstaat, kan zo woonlasten-neutraal worden verbouwd en gaat de total cost of ownership voor projectontwikkelaars omlaag.
Integraal werken cruciaal
In 2007 begon Goossen met Bert Hartman voor zichzelf met een vernieuwend concept: integrale samenwerking tussen architecten, aannemers en installateurs. Ze bewezen dat je, als de installatie past bij bouwkundige kant en partijen samen naar optimum werken, goedkoper en beter kunt bouwen. Samenwerken is dus het devies, ook voor afdelingen Nieuwbouw en Onderhoud bij opdrachtgevers. Een andere aanpak bij nieuwbouw kan een flinke besparing betekenen op het gebied van onderhoud en voor de total cost of ownership. De basis voor een langere exploitatie wordt al tijdens het bouwen gelegd.
GDK is klaar voor lange termijn denken
Dit integrale denken is waar de hele bouw naartoe moet, stelt Goossen. Hij ziet Constructif als een voorbeeld van hoe het moet: omdat bouw, exploitatie en onderhoud binnen het bedrijf al ver geïntegreerd zijn, kan Constructif nu al garanties geven op langdurig rendement. Zo kunnen opdrachtgevers het economisch optimum bereiken en een lagere total cost of ownership realiseren. Kortom, een goede exploitatie.
Duurzaamheid in geld omzetten
Duurzaamheid is hot en belangrijk. En BouwNext weet hoe je duurzaamheid in geld om kunt zetten. Daar is niets mis mee, betoogt Goossen. In tegendeel: ‘Hoe mooi een huis van strobalen of een aardewoning ook is, je zet er volgend jaar niet zomaar 20.000 van neer. Maar als een duurzaamheidsconcept economisch goed in elkaar zit, zoals het passief huis concept, dan kun je het groot uitrollen.’ People, Planet én Profit dus. Al heeft Goossen het liever over Prosperity, welvaart. Geen winst, maar groei en comfort voor iedereen.
Verstandige investering
Duurzaamheid wordt zo een verstandige investering. Voor projectontwikkelaars, maar ook voor particulieren. ‘Als je je geld in een goed huis steekt met lage exploitatiekosten, dan hou je er meer over dan aan sparen.’ En dankzij het Asser Servicekostenmodel wordt ook
voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) duurzaam verbouwen aantrekkelijk. In de nieuwe financieringsmethode, die de gemeente Assen heeft ontwikkeld, investeert de VvE en niet de individuele eigenaar in duurzaamheid. Het geld wordt door de VvE terugverdiend door de servicekosten te verhogen met het bedrag dat gelijk is aan de behaalde besparing op de energiekosten.
Bijna energieneutraal is economisch optimaal
‘In Nederland waren we altijd te gemakkelijk met verwarmen’, zegt Goossen. Logisch, want waarom zou je geld steken in isolatie als je toch gas genoeg hebt. Maar dat is nu veranderd: ‘De focus ligt meer en meer op total cost of ownership. En iets meer investeren om woningen energieneutraal te maken is nu macro economisch gezien het voordeligst. Het economisch optimum ligt op een verbruik van 25 kWh per m2 per jaar en dat is bijna energie neutraal.’
Europa schrijft dan ook voor dat het verbruik niet hoger is dan 25 kWh per m2 per jaar. Over anderhalf jaar moet deze wet ook in Nederland van kracht zijn. Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen die gebouwd worden aan deze norm voldoen.
Passief huis nieuwe stap richting gasloos
Een passief huis verbruikt nog minder dan de aanstaande norm. Het maakt optimaal gebruik van passieve zonne-energie – het is beter geïsoleerd, heeft triple glas en krijgt zoveel veel zon binnen, dat het met een föhn of zelfs de televisie warm is te houden. Een besparing van 95% op verwarming is dan ook eerder regel dan uitzondering. En dat maakt afscheid nemen van gas een stuk eenvoudiger.
De psychologie van besparen
Energie besparen is niet alleen een zaak van de bouw. De behoefte om te stoken zit namelijk ook tussen de oren, vertelt Goossen. En dus hebben de pas gerenoveerde en bijna energieneutrale flats in het Arnhemse Presikshaaf, waarvoor BouwNext het de integrale oplossing bedacht, niet alleen een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, maar ook een kleine radiator. Goossen verklaart: ‘Uit een Duits onderzoek blijkt dat als er voelbaar een warmtebron aanwezig is, de temperatuur over het algemeen 2 graden lager wordt gezet. En Piet Vroon verklaarde al dat gebruikers invloed willen hebben op het comfort van hun leefomgeving. Hoe comfortabeler het is, hoe minder er gestookt wordt.’ Met comfort bedoelt hij trouwens niet een lekkere bank. Zo zit thermisch comfort in luchttemperatuur, maar ook in oppervlaktetemperatuur, relatieve luchtvochtigheid en luchtbeweging. Zaken waar bouwers en architecten rekening mee kunnen houden om zo een energiebesparing te realiseren.