Rhiant

HET BEGIN

Rhiant en Constructif zijn in 2014 hun samenwerking gestart. Rhiant liep destijds tegen een bezuinigingsvraagstuk aan. De woningcorporatie heeft toen tien aannemers, een aantal bekende en onbekende relaties, gevraagd hoe zij een samenwerking tussen aannemer en corporatie zien in de toekomst, hoe zij dat slim zouden aanpakken en hoe dat tot besparing kan leiden. “Hierop hebben wij Constructif als beste beoordeeld en daar zijn we toen mee in zee gegaan”, aldus Ron van der Hoek, projectleider vastgoed bij Rhiant.

SAMENWERKEN = KEY

“Beide organisaties zijn in deze samenwerkingsovereenkomst gegroeid, zes jaar geleden was de wereld immers anders dan nu. In grote lijnen zijn de mannen en vrouwen van Constructif nu onze collega’s. Dus dat maakt het een zeer bijzondere samenwerking. Er heerst geen traditionele opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie. Daar gaat het vaak over geld en kwaliteit, waardoor je aan het eind van de rit altijd discussie hebt. Wij staan niet lijnrecht tegenover elkaar, maar naast elkaar. We kijken samen hoe we het beste de klant kunnen bedienen en hier is de stelregel: wat het beste is voor Rhiant, moet ook het beste zijn voor Constructif.”

VOLLEDIGE PORTEFEUILLE

Bij Rhiant voert Constructif het volledige onderhoud en beheer uit van de 1800 eenheden die de corporatie bezit. Dit omvat reparatieonderhoud, mutatieonderhoud en planmatig onderhoud. Hierbij houdt Constructif sterk de kwaliteit en degradatie van de bouwdelen in de gaten, omdat op basis daarvan het jaarprogramma voor het planmatig onderhoud wordt gemaakt. Naast het gebruikelijke onderhoud en beheer verzorgt Constructif nog verschillende projecten, zoals een verduurzamingsopdracht of grootschalige renovatie. “Kortom, wij hebben dus eigenlijk nog maar één partij waar we mee werken. Constructif doet de hele portefeuille met alle mogelijke onderhoudsvormen. Daar moet de besparing uitkomen.”

TOEKOMST

De ambitie van Rhiant bij deze samenwerking is om de kwaliteit steeds weer verder te verhogen. “De wereld om ons heen verandert en mensen verwachten steeds hogere kwaliteit. Bovendien hopen we de kosten omlaag te brengen. De verbeteringen die Constructif behaalt in processen, automatisering en innovatie, zijn vaak ook verbetering voor onze portemonnee. Dus hoe slimmer Constructif dingen aanpakt, hoe meer onze huurders er profijt van hebben. Daar doen we het uiteindelijk voor.”

 

Wat vindt Constructif?

“Rhiant is voor ons een soort proeftuin. We bezitten de volledige portefeuille, waardoor het een uitgelezen kans is om resultaten van het beleid te monitoren aan de hand van de resultaten in de vastgoedcycli. Optimalisaties en innovaties kunnen we hierdoor continu doorvoeren. Hier kunnen we kijken wat werkt”, aldus Marijn Hartog, Manager Wonen bij Constructif. De afgelopen jaren wijzen uit dat deze aanpak uitstekend werkt bij Rhiant, doordat Constructif alle werkzaamheden uitvoert. Hierdoor zijn alle consequenties van het vastgoedbeleid direct te zien. “Deze manier van werken leert ons enorm veel.”

Naast deze vrijheid biedt de samenwerking Constructif ook veel waardevols op intern vlak. “Het zorgt voor verbinding tussen onze eigen businessunits Projecten en Dagelijks Onderhoud. Hierdoor werken wij integraal met ons interne team, maar ook businessunit-overschrijdend. Collega’s functioneren als team en leren veel van elkaars disciplines binnen de vastgoedsturing.”

 

16 december 2020

Erik Stam
Directeur Innovatie
T: 06 - 18 50 99 67
E: estam@constructif.nl