TU Delft

BEGIN VAN DE SAMENWERKING

“Constructif is nu ongeveer acht jaar werkzaam voor de TU Delft. Eerst gebeurde dit rechtstreeks of via een externe partij, maar sinds 2018 vormen we een onderhoudscombinatie met Van Dorp Installaties. Wij zijn nu nog de enige twee partners die het onderhoud verzorgen voor de TU Delft”, aldus Julien Scharloo, Projectmanager Beheer en Onderhoud bij Constructif.

VOLLEDIG BOUWKUNDIG ONDERHOUD

Op de TU Delft is Constructif verantwoordelijk voor alle bouwkundige werkzaamheden, zowel voor dagelijks onderhoud, als grote projecten. Dit gebeurt vanuit een steunpunt op de campus, waar op dit moment vijf kantoormedewerkers, zes vaste timmermannen en diverse vaste samenwerkingspartners zitten. “Hier doen we eigenlijk alles van een klemmende deur of een kapot toilet, tot aan het verbouwen van een vleugel of het vernieuwen van de dakafwerking. Alles van twintig euro tot aan een half miljoen. We doen hierbij bewust veel zelf, want het is wel echt een bijzondere omgeving. Als er op bepaalde vlakken toch ondersteuning nodig is, hebben we daar samenwerkingspartners voor. Zoals schilders, dakbedekkers, loodgieters of experts op het gebied van brandveiligheid.”

GEEN TRADITIONELE AANNEMER

“Waar we goed in zijn, is meedenken met de klant. Hier zijn we heel proactief in. In de eerste periode van het contract kregen we vaak de werkomschrijving van een externe partij, die ingehuurd was door de TU Delft. Nu loopt het heel anders. Wij doen de engineering aan de voorkant, bedenken alles en voeren ook nog alles uit voor een marktconforme prijs. We zijn dus veel meer in het voortraject bezig. Hierdoor zijn we niet meer de traditionele aannemer die wacht, werk levert en naderhand terugkijkt. Wij proberen problemen al aan de voorkant te tackelen, zodat de uitvoering van het project soepel verloopt en we achteraf geen financiële verrassingen hebben.”

ONTWIKKELING

Dit heeft ervoor gezorgd dat er op dit moment een ontwikkeling bezig is, aan beide kanten worden er dingen aangepast in de bedrijfsvoering. De gebouwbeheerders van de TU Delft zullen anders ingezet worden en de voormannen van Constructif gaan een prominentere rol spelen. Hiermee wordt Constructif meer een aanspreekpunt voor de klant en gebruiker. “We moeten hier komend jaar flinke stappen in maken, maar merken ook nu al verschil. Door de ontwikkeling staan we al veel meer naast elkaar. De verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is er nog wel, maar op een veel lager niveau. We doen het samen met elkaar, voor de gebruikers van de TU Delft. Dit is heel fijn aan deze samenwerking. Uiteindelijk zullen er namelijk veel meer partijen zijn die een dergelijke ontwikkeling gaan doormaken en wij zitten er nu al helemaal in het voortraject bij. Dat geeft veel inzicht.”

 

WAT VINDT VAN DORP INSTALLATIES?

 Erwin de Haan, Contractmanager bij Van Dorp Installaties: “Inmiddels werken we al drie jaar samen met Constructif voor de TU Delft en dit verloopt erg goed. We kennen elkaar eigenlijk al van voor deze tijd, omdat we regelmatig bij andere projecten hebben samengewerkt.” Dit heeft ervoor gezorgd dat Van Dorp Installaties drie jaar geleden in de aanbestedingsperiode al contact had gezocht met Constructif. Door positieve ervaringen uit het verleden hebben de twee partijen zich, met succes, samen ingeschreven op de tender.

 Binnen de samenwerking is Constructif verantwoordelijk voor het bouwkundige deel en Van Dorp Installaties verzorgt alle werkzaamheden omtrent installaties. “Op deze manier vullen we elkaar uitstekend aan.”

 “Zoals Julien aangaf, staan we aan het begin van een ontwikkeling, maar dit is niet het enige punt waarop we ambities hebben. De samenwerking verloopt op dit moment goed, maar in de uitvoering zijn we soms nog twee aparte partijen. Dit uit zich bijvoorbeeld in verschillend kleurgebruik; de vaklieden van Constructif lopen in oranje shirts en wij rijden weer in knalgele busjes. In de toekomst moeten we kijken hoe we ook op dat gebied de fijne samenwerking kunnen uitdragen.”

 

16 december 2020