MONUMENTALE BEDRIJFSHAL MET NIEUWBOUW INVULLING ROTTERDAM

PROJECTKENMERKEN

  • Betrokken bouwkundig samenwerkingspartner van het bouwteam
  • Verstevigingen in bestaande vloer uitgevoerd
  • Minimalistisch ontwerp en opstelling
  • Twee grote kantoortuinen gerealiseerd
  • Compleet verantwoordelijk voor de houtskeletbouw
  • Combinatie van herbestemming monumentale bedrijfshal en invulling van nieuwbouw componenten
  • Architect was verantwoordelijk voor interieur en exterieur
  • Gewerkt op basis van de plattegrondtekening van de architect
  • Space Solutions (snel bouw systeem) toegepast
  • Staalconstructiewerk in samenwerking met Blijleven geëngineerd en aangebracht
  • Plawand Systeemplafonds en Metall stud wanden toegepast
  • Tegelwerkzaamheden aangebracht
  • Nieuwe vloerbedekking aangebracht
  • De nieuwe ruimtes voorzien van aluminium kozijnen
  • Diverse lichtstraten t.b.v. lichtinval nieuwbouw onderdelen gerealiseerd
  • Volledige nieuwe inrichting van installaties voorzien in combinatie met de bestaande voorzieningen
  • Diverse zetwerk en afwerkingen aangebracht
  • Interieur inrichting in samenwerking met opdrachtgever aangebracht

PROJECTOMSCHRIJVING

Het afgelopen jaar heeft Constructif in opdracht van Vivar het nieuwe kantoor gerealiseerd op het RDM terrein in Rotterdam. Vivar neemt een groot gedeelte van de monumentale Grofsmederij in gebruik. Vivar biedt scheepsbenodigdheden aan en in samenwerking met architect Adcom 2000 was het doel van dit project om een inspirerende en moderne kantooromgeving te realiseren in een monumentale loods van verhuurder Havenbedrijf in het Rotterdams havengebied. Na het uitwerken van de ontwerpdocumenten in bouwteamverband realiseerde Constructif een modern kantoor met enkele vergaderruimten, flexibele werkplekken, horecavoorzieningen en een clubroom voor Vivar.

SAMENWERKING

Nauwe samenwerking en transparantie in het bepalen van de kosten middels een open begroting waren tijdens de bouwteamfase, voorbereiding en realisatie van dit project uiterst noodzakelijk. Het bouwteam, bestaande uit de opdrachtgever, architecten (interieur en exterieur), constructief- en Installatietechnische adviseurs en diverse onderaannemers, diende voorafgaand aan de realisatiefase talloze essentiële beslissingen te nemen. We werkten op basis van plattegrondtekeningen van de interieurarchitect de productiedocumenten uit, aangezien er geen bestek en technische tekeningen beschikbaar waren.

RESULTAAT

Het nieuwe kantoor van Vivar is volledig in de bestaande loods gerealiseerd. Het ontwerp van het kantoor is minimalistisch opgesteld. Dit is een bewuste keuze, door de bestaande imposante staalconstructie van de Grofsmederij zou een drukke toevoeging afbreuk doen aan het huidige beeld. Door de keuze van eenduidigheid in de gevels en grote strakke vlakken is de uitstraling van het pand behouden. Het ontwerp van het kantoor bestaat uit 2 grote kantoortuinen, één op de begane grond en één op de verdieping. Naast de kantoortuinen is er ruimte gecreëerd voor een kantine, opslag en uiteraard de nodige voorzieningen zoals toiletgroepen en pantry’s.

Voor de bedrijfsvoering van Vivar was het noodzakelijk om te werken met grote kantoortuinen. De samenwerking en contacten onderling zijn binnen Vivar van cruciaal belang in het werkproces. Om de bedrijfsvoering optimaal inhoud te geven is in de ontwerpfase een vierkante footprint voor het kantoor toegepast welke aansluit bij de werkzaamheden. Dit betekende dat het niet mogelijk was om het kantoor in een langgerekte vorm tussen de bestaande kolomconstructies te plaatsen. De consequentie hiervan was dat 3 van de bestaande kolommen nu deel uitmaken van de footprint van het nieuwe kantoor. Voor de beleving van de ruimte vanuit het kantoor was dit juist weer een pré. Vanaf de kantoorvloer ervaar je direct de combinatie van nieuwbouw in een oude monumentale bedrijfshal. Juist de combinatie van het oude met het nieuwe maakt deze locatie zo uniek.

Bij de positiekeuze van het kantoor is naar meerdere factoren gekeken. Om de vereiste daglicht toetreding te behalen is gebruik gemaakt van de bestaande transparante gevel. Via deze gevel komt er voldoende daglicht binnen in de grote kantoortuinen. De lichtstraten in het bestaande dak zijn eveneens gebruikt om extra (indirect) daglicht de ruimtes binnen te krijgen. Hiervoor zijn in de dakconstructie van het nieuwe kantoor lichtstraten toegepast. Door de gekozen positie van het kantoor, is het mogelijk om de overgebleven ruimte van de hal zo in te richten dat er een logische en veilige bedrijfslogistiek ontstaat.