Renovatie huisvesting Verbond van Verzekeraars – Den Haag

PROJECTKENMERKEN

  • Moderniseren van het kantoorgebouw. Creëren van een flexibele werkomgeving met een transparante uitstraling
  • Interne verbouwing van zeven verdiepingen. Nieuwe vloerafwerking, wandafwerking, systeemwanden, systeemplafonds en verlichting.
  • Gebouw bleef in gebruik tijdens de renovatie. Daarom uitvoering in fasen. Afscheiding bouwgebied d.m.v. stofschotten en bescherming van bestaande kunstwerken
  • Vergroten van entree. Door verwijderen van wanden is er een open geheel ontstaan met veel daglichttoetreding.
  • De bestaande natuursteenvloer is met dezelfde steensoort uitgebreid waardoor ook de ellipsvorm op de begane grond duidelijk zichtbaar is
  • Iedere verdieping heeft een eigen karakter d.m.v. chique behang en vloerafwerking in een eigen kleurstelling.
  • Nieuwe glazen systeemwanden, Metal Stud wanden, deuren en plafonds aangebracht
  • Realiseren van twee eyecatchers. Ellipsvormige koffiecorner tweede verdieping en ellipsvormige vergaderruimte op derde verdieping. Deze ruimten zijn aan de buitenzijde voorzien van een chique houten betimmering
  • E- en W-installatie is aangepast door Kuijpers. Compleet nieuw klimaatsysteem

PROJECTOMSCHRIJVING

Het project omvat de interne renovatie van het kantoorgebouw van  Verbond van Verzekeraars te Den Haag. Het gebouw heeft acht verdiepingen. De opdracht betrof het renoveren van zeven verdiepingen met een totale bruto vloeroppervlakte van ca. 6.673 m2.

Het kantoor werd geopend in 1996. Het gebouw kenmerkt zich door de grote glazen vide en de speelse vormen van de galerijen. Het doel van het ontwerp was het moderniseren van het interieur. Van een gesloten kantoor naar een open en dynamisch kantoor. Dat wil zeggen een flexibele werkomgeving met een transparante uitstraling.

Tot de bouwkundige werkzaamheden behoorden onder andere het sloopwerk en het aanbrengen van nieuwe vloer- en wandafwerking. Daarnaast zijn er nieuwe (systeem)wanden, deuren en plafonds aangebracht.

Een belangrijk aandachtspunt was dat het gebouw in gebruik bleef tijdens de renovatie. De renovatie diende daarom in fasen te worden uitgevoerd, waarbij het bouwgebied duidelijk werd afgezet door middel van stofschotten en bestaande kunstwerken stofvrij werden ingepakt.

SAMENWERKING

Constructif was de hoofdaannemer van dit project en had een coördinerende rol met betrekking tot de nevenaannemers. Tijdens de renovatie heeft er een goede intensieve samenwerking plaatsgevonden tussen de opdrachtgever, toezichthouder, de aannemer en de installateur. Door alle partijen is tijdens het traject goed meegedacht. Eventuele vraagstukken werden snel en doelmatig opgepakt.

Om overlast tot het minimum te beperken, zijn werkzaamheden op aangepaste tijden en dagen uitgevoerd. Zo is het sloopwerk volledig tijdens de kerstvakantie uitgevoerd en werden werkzaamheden stilgelegd in verband met vergaderingen. De planning van het project verliep in de opstartfase middels LEAN planningsmethode. Om beter op actualiteiten in te spelen, zijn werkzaamheden van het project zes wekelijks gepland.

RESULTAAT

Het beoogde doel van een modern en open dynamisch kantoor is zeker behaald. Leuk detail is dat op iedere bouwlaag de ellipsvorm terugkomt. Op de begane grond is de centrale entree vergroot door een aantal wanden te verwijderen. Hierdoor ontstaat een open geheel met meer daglicht. De bestaande vloer van natuursteen is met dezelfde steensoort uitgebreid, waardoor de ellipsvorm duidelijk zichtbaar is. Daarnaast zijn de kantoorruimtes en de lounge voorzien van een nieuwe chique vloerafwerking.

Belangrijk onderdeel van het ontwerp was dat iedere verdieping een eigen karakter heeft. De kern van iedere verdieping (liftkern en toiletgroep) heeft een eigen wandafwerking. Chique behang in een eigen kleurstelling. Daarnaast is iedere verdieping voorzien van een unieke vloerafwerking. Hierdoor is direct duidelijk op welke verdieping je bent. Langs de gevelzijde zijn concentratiewerkplekken gevestigd. Rond de kernen bevinden zich de ontmoetingsruimten.

EYECATSCHERS – Op de tweede en derde verdieping bevinden zich een ware eyecatchers. De tweede verdieping is voorzien van een koffiecorner in de vorm van een halve ellips. Op de derde verdieping is een grote ellips gerealiseerd waarin zich drie spreekkamers bevinden. Beide eyecatchers zijn aan de buitenzijde voorzien van een frisse en chique houten betimmering.