Verbouwing Maaspodium Rotterdam

PROJECTKENMERKEN

  • Opdelen grote zaal naar 2 zalen (gevel, staalconstructie, dak, fundering)
  • Theater in bedrijf
  • Volledig inpandig inpakken met geluidsabsorberende platen
  • Verbouwen op grote hoogte met verplaatsbare steigertoren
  • Logistieke uitdaging i.v.m. volumineus isolatiemateriaal

PROJECTOMSCHRIJVING

Constructief gezien is het pand volledig in tweeën ‘geknipt’. De gevel, staalconstructie, het dak, de fundering, alles is opgesplitst. Een inpandige 23 centimeter dikke betonnen wand, aan beide zijden voorzien van de benodigde geluidsisolatie, maakte het vervolgens mogelijk dat er twee podia gemaakt konden worden waar gelijktijdig voorstellingen gegeven kunnen worden.
Door alle genomen maatregelen is voorkomen dat de geluidstrillingen niet van de ene naar de andere zaal kunnen ‘reizen’. Een bijkomend doel was dat de geluidsoverlast naar de omgeving geminimaliseerd werd, Hiertoe werd het gebouw volledig inpandig ingepakt met geluidsabsorberende platen.
Een aanvullende uitdaging hierbij was de hoogte van het pand waardoor tot op maar liefst 13 meter hoogte gewerkt moest worden. Hiertoe is een o.a. een verplaatsbare stijgertoren gebouwd.
Ook al het te verwerken materiaal was een punt. De isolerende materialen zijn volumineus en omdat er geen gelegenheid was om buiten het pand materialen tijdelijk op te slaan, moest een extra logistieke uitdaging overwonnen worden. Door intensief  met de bouwpartners af te stemmen – conform de ‘Bewust Samen Beter-gedachte’ – en een flexibele opstelling van alle betrokkenen, kon ook dit overwonnen worden.

Uiteraard waren er nog diverse overige werkzaamheden voordat het Maaspodium haar gasten weer kon ontvangen. Naast de tribunes en de podia werden sanitaire voorzieningen gebouwd. Er waren ook enige aanpassingen aan de foyer. Voor de optredend artiesten werden nieuwe kleedkamers gebouwd met toilet- en douche-faciliteiten. Na deze ingrijpende verbouwing kan op het Maaspodium voorlopig weer de sterren van de hemel gespeeld worden.